Outplacementkosten onbelast vergoeden
Outplacementkosten kunnen belastingvrij worden vergoed als er sprake is van loon uit huidige dienstbetrekking. Dit valt onder een specifieke vrijstelling die door de Belastingdienst wordt toegelicht.
Outplacement omvat diensten en adviezen die werknemers helpen bij het vinden van een nieuwe baan door hun kennis en vaardigheden te verbeteren. Deze kosten kunnen onder een gerichte vrijstelling vallen, wat betekent dat werkgevers deze kosten niet als loon hoeven te beschouwen.
Meestal maken werknemers gebruik van outplacementtrajecten terwijl ze nog in dienst zijn. In zulke gevallen kan de werkgever de kosten onbelast vergoeden, zolang de werknemer in dezelfde periode nog loon uit tegenwoordige arbeid ontvangt.
Loon uit vroegere dienstbetrekking
Wanneer de toekenning en het gebruik van outplacement na het beëindigen van de dienstbetrekking plaatsvinden, valt dit onder loon uit vroegere dienstbetrekking. In dit geval kan de werkgever geen gerichte vrijstelling toepassen voor outplacementkosten en deze ook niet als eindheffingsloon aanwijzen.
Loopbaanscan
Een loopbaanscan valt onder het loon voor de loonheffingen, tenzij de scan deel uitmaakt van een voorziening die onder een gerichte vrijstelling valt, zoals een outplacementtraject of een EVC-procedure.
Prepensioencursus
Een prepensioencursus, bedoeld als voorbereiding op een nieuwe levensfase, kan worden vergeleken met outplacement. Als de cursus een recreatief karakter heeft, wordt de vergoeding beschouwd als loon voor de werknemer. De werkgever kan dit loon als eindheffingsloon aanwijzen, mits aan de gebruikelijkheidstoets wordt voldaan. Bij overschrijding van de vrije ruimte geldt een eindheffing van 80%.
Reiskosten
Vergoedingen voor binnenlandse reizen in verband met outplacement zijn belastingvrij tot € 0,21 per kilometer. Bij reizen met het openbaar vervoer kunnen de werkelijke kosten onbelast worden vergoed.
Geen outplacementkosten
Kosten voor bemiddeling of contractonderhandeling door een vertegenwoordiger van de werknemer vallen niet onder outplacement.
Scholingsbudget
Scholingsbudgetten zijn bedoeld om werknemers te stimuleren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, waardoor hun positie op de arbeidsmarkt wordt versterkt. Deze budgetten mogen alleen worden gebruikt voor scholing, inclusief outplacementkosten, als de voorwaarden van het budget dit toestaan.
Voorbeeldsituaties outplacementkosten
Voorbeeld 1:
Op 15 september 2022 sluiten een werkgever en werknemer een beëindigingsovereenkomst. Hierin staat dat de werknemer per 1 december 2022 uit dienst treedt en recht heeft op een outplacementtraject. Het traject eindigt in 2023 en de facturen worden in 2023 betaald. De werknemer heeft in 2023 geen loon uit huidige dienstbetrekking meer. Is de gerichte vrijstelling voor outplacementkosten van toepassing?
Uitwerking: De gerichte vrijstelling is van toepassing, omdat het outplacementtraject onvoorwaardelijk werd toegekend vóór het einde van de dienstbetrekking. Het tijdstip van toekenning bepaalt of de vrijstelling geldt, ongeacht wanneer het traject begint of eindigt.
Voorbeeld 2:
Op 1 november 2022 sluiten een werkgever en werknemer een beëindigingsovereenkomst, waarin staat dat de werknemer per 1 december 2022 uit dienst treedt. In de overeenkomst staat dat de werknemer recht heeft op een outplacementtraject als hij voor 1 maart 2023 geen nieuwe baan heeft. Het traject eindigt in 2023 en de facturen worden in 2023 betaald. De werknemer heeft in 2023 geen loon uit huidige dienstbetrekking meer. Geldt de gerichte vrijstelling in deze situatie?
Uitwerking: De gerichte vrijstelling geldt niet, omdat het outplacementtraject pas onvoorwaardelijk wordt toegekend op 1 maart 2023, na beëindiging van de dienstbetrekking. Hierdoor is er sprake van loon uit vroegere dienstbetrekking en is de vrijstelling niet van toepassing.