Beoordeeld met 5,0 - Google reviews
Meer dan 750 bedrijven gingen u voor
Ruim 4000 fiscale aangiftes per jaar
Meer dan 16 jaar ervaring

Een vof of bv: wat is verstandig?

Als beginnende ondernemer is het van belang om goed na te denken over welke ondernemingsvorm het beste past bij uw bedrijf. Kiest u voor een bv of voor een vof? Beide ondernemingsvormen hebben namelijk zo hun voor- en nadelen. Daarnaast is het ook niet altijd zo dat de ondernemingsvorm die bij de oprichting van een bedrijf is gekozen, na enkele jaren nog steeds de meest geschikte is. Soms wordt het na verloop van tijd gunstiger wordt om over te stappen naar een andere ondernemingsvorm. In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn tussen een BV en VOF en wanneer welke vorm het beste past.

Wat is het verschil tussen een vof en bv?

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken tussen een bv en vof is het goed om te weten waarin deze twee ondernemingsvormen verschillen. De grootste verschillen tussen een bv en vof zitten hem in de manier van oprichting, aansprakelijkheid van betrokkenen en te betalen belastingen. Deze verschillen lichten we graag nog wat verder toe:

Oprichting
Het oprichten van een bv vereist een notariële akte en inschrijving in het handelsregister van de KvK, wat formeler en kostbaarder is. Een vof kan namelijk met minder formele stappen worden opgezet, zoals een mondelinge of schriftelijke overeenkomst tussen vennoten. Daarnaast is voor de oprichting van een vof geen startkapitaal vereist.

Aansprakelijkheid
In een vof zijn de vennoten hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor zakelijke schulden. Dit betekent dat persoonlijke bezittingen kunnen worden aangesproken om zakelijke schulden te dekken. De aansprakelijkheid strekt zich uit tot het privévermogen van alle vennoten.

Daarentegen heeft een bv een beperkte aansprakelijkheid. De verantwoordelijkheid van de eigenaren (aandeelhouders) is beperkt tot hun inbreng in het kapitaal van de bv. Persoonlijke bezittingen van aandeelhouders zijn over het algemeen niet vatbaar voor zakelijke schulden, tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Belastingen
In een vof wordt de winst rechtstreeks toegerekend aan de vennoten, die deze vervolgens in hun persoonlijke belastingaangifte moeten opnemen. De belastingdruk is afhankelijk van het individuele inkomen van elke vennoot en kan variëren.

In een bv wordt de winst op vennootschapsniveau belast met de vennootschapsbelasting. In 2024 geldt dat er 19% vennootschapsbelasting moet worden betaald tot een belastbaar bedrag van € 200.000. Voor alles boven dit bedrag ligt het percentage op 25,8%. Daarnaast kan de winst als dividend worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, die hierover vervolgens dividendbelasting betalen.

Omslagpunt van vof naar bv

Het is lastig om het exacte omslagpunt te noemen wanneer het verstandig is om over te gaan van een vof naar een bv. Over het algemeen wordt uitgegaan dat het omslagpunt in 2024 ligt bij een totale winst voor ondernemersaftrek van ongeveer € 205.000,-. (uitgaande van een vof van twee personen). Het exacte omslagpunt zal echter voor iedere onderneming anders zijn. Wij raden dan ook aan om altijd een professional met u mee te laten kijken.

Weten of een bv of vof voor u voordeliger is?

Gaat u bedrijf starten of wilt u weten of het fiscaal voordelig is om uw ondernemingsvorm om te zetten? Wij van BVR Advies kijken graag met u mee. Zo bekijken we samen welke ondernemingsvorm het beste past bij uw bedrijf.

Ontvang onze nieuwsbrief met fiscale tips

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo King software
logo Exact
logo snelstart