Boekhouder vinden? Hier moet u op letten
Veel ondernemers hebben een boekhouder of accountant. Iemand die de administratie voert en financiële overzichten maakt. En ook steeds meer particulieren kiezen ervoor om bijvoorbeeld hun belastingaangifte door een specialist te laten doen. Logisch, want over het algemeen bespaart u daarmee tijd en geld. Bovendien verkleint u de kans op boetes. Maar hoe moet u dan die boekhouder vinden?
Wat doet een boekhouder precies?
Voordat u op zoek gaat, is het belangrijk om te weten wat boekhouders precies doen. Zo weet u wat er mogelijk is en wat u straks kunt verwachten. In het kort: een boekhouder houdt (delen van) jouw administratie bij. Dat betekent dat hij of zij bijvoorbeeld facturen maakt, de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting doet, een winst- en verliesrekening opstelt en adviseert.
Verschil tussen boekhouders en accountants
Boekhouders en accountants worden vaak door elkaar gebruikt. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. De naam ‘accountant’ is bijvoorbeeld een beschermde titel, terwijl iedereen zich boekhouder mag noemen. Je weet dus zeker dat een accountant een opleiding heeft afgerond en zijn kennis altijd up-to-date is.
Qua werkzaamheden heeft een accountant meer een controlerende functie: het opzetten van de boekhouding, controleren van de administratie en jaarrekeningen en het opstellen van accountantsverklaringen. Een accountant is daarnaast beter geschikt voor het adviseren bij complexe vraagstukken als bedrijfsovernames of investeringen waarbij financiering van de bank nodig is.
Boekhouder vinden: 7 tips
Een boekhouder vinden is vaak nog niet zo makkelijk. Er zijn er immers heel veel. Met deze 7 tips vindt u echter snel iemand die bij u past:
-
Kies voor een klein of groot administratiekantoor
Er zijn zelfstandige boekhouders, kleine en grote administratiekantoren. Een zelfstandige is vaak iets goedkoper en heeft doorgaans meer persoonlijk contact. Grotere kantoren beschikken vaak over verschillende specialisten waardoor ze makkelijker complexe zaken kunnen behandelen, al uw belastingaangiftes kunnen doen en de complete administratie voor u uit handen kunnen nemen. Ook als u veel klanten of medewerkers heeft.
-
Probeer een lokale boekhouder te vinden
Er wordt tegenwoordig veel op afstand gewerkt. Online. Bijvoorbeeld via videobellen. Toch adviseren we vaak een lokale boekhouder. Het is namelijk prettig om iemand dichtbij te hebben wanneer u advies wilt of even wilt overleggen. Maar misschien belangrijker nog: een lokale specialist is vaak op de hoogte van regionale regelingen en subsidies. Daarmee kunt u maximale besparingen of voordeel behalen.
-
Bekijk keurmerken voor betrouwbaarheid
Om een betrouwbare boekhouder te vinden, kijkt u in eerste instantie naar de keurmerken. Goede boekhouders beschikken bijvoorbeeld over het NOAB-keurmerk. Daarmee bent u verzekerd van kwaliteit en kennis van zaken. Let op: ook bij dit keurmerk is het aan te raden nog steeds een accountant in te schakelen voor ingewikkelde kwesties. Alle accountants moeten aangesloten zijn bij het NBA.
-
Vraag naar het boekhoudsysteem
Als ondernemer wilt u soms zelf de boekhouding blijven doen. Zelf de touwtjes in handen houden. U wilt dan een boekhouder vinden die met u meekijkt en de administratie controleert. Check daarom bij potentiële boekhouders of er systemen zijn waarin u kunt werken en waarmee zij ook inzicht hebben in de boekhouding of bijvoorbeeld alleen de salarisadministratie.
-
Check of de kennis up-to-date is
Als financieel specialist is het belangrijk om de kennis bij te houden. Wetten en regelgevingen veranderen immers continu en het is wel zo fijn om een boekhouder te vinden die daar altijd van op de hoogte is. Zo voorkomt u bijvoorbeeld boetes en laat u geen kansen voor belastingvoordeel onbenut. Vraag dus of en hoe een boekhouder zijn kennis up-to-date houdt. Ook handig om te weten: accountants zijn verplicht hun kennis bij te houden met kennistoetsen en jaarlijkse opleidingen.
-
Maak heldere prijsafspraken
Niets is zo vervelend als een factuur die onverwachts hoger uitvalt. Daarom wilt u een boekhouder vinden waarmee u vooraf heldere prijsafspraken kunt maken. Zo weet u van tevoren precies wat u kan en mag verwachten en komt u aan het eind van de maand niet voor verrassingen te staan. Betaalt u een vast bedrag per jaar? Check dan goed welke kosten daarin allemaal zijn meegenomen.
-
Ga op uw gevoel af
Met de meeste boekhouders voert u een kennismakingsgesprek. Daarin kunt u bepalen of er een goede, persoonlijke klik is. U wilt namelijk wel een boekhouder vinden waarmee u goed overweg kan. Dat is belangrijk, want u geeft hem of haar immers toegang tot uw administratie en u werkt (veel) samen. Houd dus rekening met bovenstaande tips, maar ga vooral ook op uw gevoel af!
Meer weten?
Wilt u meer informatie of zoekt u een boekhouder in Arnhem of de Betuwe? Neem gerust even contact met ons op.