5 belastingaangifte tips voor ondernemers
Ook als ondernemer moet u aangifte inkomstenbelasting doen. Dat werkt alleen net even anders dan wanneer u alleen in loondienst bent. Er zijn bijvoorbeeld wat andere wetten en complexe regels van kracht. Dat maakt de belastingaangifte voor veel ondernemers vaak ook ingewikkeld. Te ingewikkeld om ervoor te zorgen dat er minimale belasting wordt betaald. Daarom geven we u graag 5 belastingaangifte tips voor meer fiscaal voordeel.
1. Zorg voor een volledige en juiste administratie
Met een volledige en juiste administratie heeft u alle benodigde en relevante gegevens bij de hand. Daardoor wordt het invullen van de aangifte inkomstenbelasting straks een stuk overzichtelijker. Zorg er daarom voor dat de balans en de winst- en verliesrekening van uw onderneming up to date zijn en dat u een administratie voert met onder andere:
- het grootboek
- de debiteuren- en crediteurenadministratie
- de voorraadadministratie
- de in- en verkoopadministratie
- de loonadministratie
Als ZZP’er bewaart u in- en uitgaande facturen en kassabonnen, maar u doet er ook verstandig aan de gewerkte uren en het aantal gereden kilometers met een zakelijke auto bij te houden.
2. Check of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
Bent u freelancer, ZZP’er of MKB’er met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Dan bent u niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hiervoor moet u ook aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U draait relatief grote winsten. Bij een structureel kleine winst of verlies is er geen sprake van een onderneming.
- U kunt zelf invullen hoe u uw bedrijf inricht en hoe u uw werkzaamheden uitvoert.
- U heeft meerdere opdrachtgevers om de betalingsrisico’s te verkleinen en de zelfstandigheid te vergroten.
- U investeert genoeg tijd in het runnen van een onderneming om deze rendabel te maken.
- U bent aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming, u loopt het risico dat klanten niet betalen en u bent afhankelijk van vraag en aanbod.
Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan moet u uw inkomsten aanmerken als winst uit onderneming en kunt u profiteren van de belastingvoordelen voor ondernemers. Zo niet, dan moet u eventuele winst aangeven als inkomsten uit overig werk.
Tip: Lees ook Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als ondernemer?
3. Trek zakelijke kosten af
Kosten die u gemaakt heeft en die rechtstreeks betrekking hebben op de onderneming, mogen afgetrokken worden van de opbrengst. Het bedrag waarover u belasting moet betalen wordt hierdoor lager. En de belasting dus ook. Bij zakelijke kosten kunt u denken aan de kosten van:
- inschrijving bij de KvK
- huur, inrichting en onderhoud van uw bedrijfsruimte
- verzekeringen
- reclame
- reizen met het openbaar vervoer
- advies
Let op: zakelijke kosten kunt u in hun geheel van de opbrengst aftrekken. Eventuele subsidies of vergoedingen moet u eerst bij uw opbrengst optellen. Dit geldt ook voor privékosten ten behoeve van uw onderneming, zoals de kosten van uw telefoon- of internetaansluiting of zakelijke kilometers die u met een privé auto rijdt. Van kosten voor zowel zakelijke als privé doeleinden, mag u alleen het zakelijke deel aftrekken.
4. Bekijk uw aftrekposten
Eén van de belangrijkste belastingaangifte tips voor ondernemers: bekijk welke aftrekposten op u van toepassing zijn. Aftrekposten verlagen de grondslag van een heffing en dus betaalt u ook daardoor weer minder belasting. U kunt hierbij denken aan onder andere:
- zelfstandigenaftrek
- startersaftrek
- aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
- meewerkaftrek
- premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Voor de meeste aftrekposten moet u ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting én aan het urencriterium voldoen. Dat houdt in dat u op jaarbasis minimaal 1225 uur aan uw bedrijf besteedt – meer dan aan andere werkzaamheden.
5. Gebruik boekhoudsoftware (of schakel een boekhouder in)
Als u zelf de boekhouding doet, is het aan te raden om boekhoudsoftware te gebruiken. Dat verkleint de kans op fouten en scheelt tijd. De software berekent alle gegevens voor u en vaak kunt u ook direct belastingaangiftes indienen. Bovendien kunt u de kosten voor de software weer aftrekken (zie tip 3).
Deze belastingaangifte tips voor ondernemers helpen al, maar wilt u echt maximale belastingbesparing realiseren en zeker weten dat u niets laat liggen op het gebied van aftrekposten? Schakel dan een boekhouder of accountant in. Deze specialisten hebben namelijk net even wat meer kennis en weten precies waar er in uw situatie fiscaal voordeel valt te behalen.
Ook de boekhouding uitbesteden of belastingaangiftes laten doen?
Onze accountants en belastingadviseurs staan voor u klaar. Neem vrijblijvend contact op en ontdek uw mogelijkheden.